Sunt si eu un mare admirator al muzicii psaltice si as vrea sa trec de la ascultat la cantat. Am inceput sa invat cu cineva, dar cred ca m-as folosi mult si de sfaturile celor care sunt mai vechi in acest domeniu. Multumesc mult, anticipat:).
Ma bucur sa vad pe aici tineri care-si propun sa invete acest gen de muzica si care cauta sa se perfectioneze. Cred ca pt. moment poti pune intrebari despre ce anume ai vrea sa afli, iar pe parcurs vom avea si lectii multimedia prin explicarea diferitor fragmente muzicale.
trebuie sa gasesti in primul rand pe cineva care sa iti explice si apoi totul vine de la sine. din pacatele persoanele care canta astfel de muzica la noi sunt destul de rare. daca iti permiti si intr-adevar iubesti aceasta muzica mergi in Grecia si vei gasi Academii de muzica psaltica si mai ales adevarati protopsalti care sa te invete ce stiu ei. iar o alta varianta gratuita oarecum Sfantul Munte Athos. Insa trebuie sa ai chemare spre asa ceva. sper sa nu fii descurajat. insa tine minte toate lucrurile mari se fac cu jertfe.
In ceea ce priveste trecerea de la ascultat la cantat se face mai usor prin invatarea isonului mai intai. Acest lucru te va invata sa tii tonul piesei fara sa scazi, este exercitiu de respiratie - sa tii cat mai mult timp un sunet pe o silaba, sa remarci schimbarile de glas in interiorul unei melodii etc. Ar fi recomandate niste ore de canto pt. respiratie, emisia sunetului, dictie, impostatie si altele. Aceasta te va invata sa canti corect si vei evita aparitia durerilor de gat dupa numai cateva ore de cantat.
Hristos S-a Inaltat! Notiunile de baza le poti invata singur dintr-o gramatica a muzicii psaltice si facand exercitii de paralaghisire, eu unul asa am facut. Aprofundarea o faci la slujbe intr-o Biserica unde se canta "corect" muzica psaltica, daca esti din Iasi iti recomand M-rea Sf. Trei Ierarhi, e printre putinele locuri din iasi unde se canta muzica psaltica... succes si numai bine!
Daca esti in Bucuresti poti veni la un curs de psaltica. Se face de obicei la conservator.
Si eu sunt incepator si dornic de a invata psaltica
Momentan s-au predat semnele urcatoare si coboratoare si s-au cantat 2 partituri. O sa ramanem inca 2 lectii la aceste semne. Din ce am inteles invatam muzica psaltica mai veche (include semnele oxia si iporoi) pentru a putea canta si din manuscrisele vechi , evident, daca am dori aceasta.
Eu as zice ca baza muzicii psaltice sunt scarile glasurilor. Astea trebuiesc invatate mai intai, ca sa ramana bine in ureche si sa nu se "clatine", ca atunci se strica totul, chiar daca citesti semnele la perfectie. As zice ca semnele sunt cel mai usor de invatat. Ele se pot invata din carti, fara profesor. Ca sa inveti scarile glasurilor, e bine poate sa inveti mai intai asemanandele, care in marea majoritate utilizeaza toate tipurile de scari a fiecarui glas. Acestea se invata dupa ureche si pe de rost, deoarece sunt intotdeauna de folos. De aceea e preferabil sa fie invatate de la un psalt care le canta cum trebuie. Exista o problema cu scarile in tratatele de psaltichie: sau sunt "temperate" (1, 1/2, 1-1/2) in gramaticile moderne sau uniformizate (iar asta e fals si suna urat) sau sunt asa cum trebuie (Macarie, Pann, Suceveanu) dar degeaba le vezi in diagrama daca nu sti sa le canti. Deci ca sa inveti sa le canti trebuie ca cineva sa le cante si sa le inveti, sub forma de asemanande de ex., deoarece o melodie e mai usor de retinut decat o scara, si reda mai bine impresia specifica a glasului, cu sferturile de ton si alte "micro-intervale". Gramatica lui Lungu, Croitoru, etc. e total eronata, vine cu idei false, nu e bun decat capitolul cu ortografia psaltica.
__________________
Imparatul Slavei nu poate intra pe portile unei minti prea inguste...
theos_byz wrote: Hristos S-a Inaltat! Notiunile de baza le poti invata singur dintr-o gramatica a muzicii psaltice si facand exercitii de paralaghisire, eu unul asa am facut. Aprofundarea o faci la slujbe intr-o Biserica unde se canta "corect" muzica psaltica, daca esti din Iasi iti recomand M-rea Sf. Trei Ierarhi, e printre putinele locuri din iasi unde se canta muzica psaltica... succes si numai bine!
Dupa toate metodele ce le gasesti antr-o biblio.si crezi ca le antelegi, treci la solfegii sau paralaghisiri pana nu mai poti!!!!!!!!, te anregisrezi pe un suport an DEMO pentru auto control dupa ce primesti ''unda verde'' treci la treaba..................STRANA!!!!!!!!!!!
Ma bucur sa vad pe aici tineri care-si propun sa invete acest gen de muzica si care cauta sa se perfectioneze. Cred ca pt. moment poti pune intrebari despre ce anume ai vrea sa afli, iar pe parcurs vom avea si lectii multimedia prin explicarea diferitor fragmente muzicale.
Te rog sa-mi dai, daca ai, niste cursuri preliminarii de psaltichie (vocalele si denumirile lor, combinatii ale acestora etc)-in format electronic-pentru a le putea mari fontul si lista.
Le poti atasa la adresa mea de mail nicolasescu@yahoo.com
In schimb vei avea surpriza sa primesti ceva uluitor, dar in limba engleza!
Ti-ar fi de mare folos daca te-ai duce la un seminar teologic daca vrei sa devii preot si nu numai.Acolo o sa inveti si muzica psaltica.La inceput o sa ti se para foarte greu dar iti trebuie luni de repetitie,incetul cu incetul ca sa poti invata.Domnul sa-ti ajute !