Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
 

Topic: De ce toti "protopsaltii" de la noi sunt inculti

Post Info
Veteran Member
Status: Offline
Posts: 55
Date:
De ce toti "protopsaltii" de la noi sunt inculti
Permalink   

As dori sa mai supun atentiei voastre inca o problema: nu credeti ca la noi reprezentantii asa zisei muzici bizantine sunt cam inculti? Adica muzica bizantina este un pic prea complicata pentru multi dintre ei... Lautarie poate face oricine...Arta e mai greu... Iar rugaciune din muzica, daca nu exista putina smerenie, e imposibil. Eu cred ceea ce spunea Clement Alexandrinul:" cea mai mare tragedie a crestinului este ignoranta"! Deci, ce ne facem domnilor protopsalti? Cum ne raportam la o traditie in care mai toti reprezentantii stiau limbi straine, teologie, stiinte si, de cele mai multe ori, intr-o forma practica materializata prin rugaciune si celelalte? Mai putem in acest veac al depresiilor si akediei sa ne mai raportam la un Sf. Ioan Kukuzel care era o doxa in materie de orice? Intrebarea stiu ca suna provocator... dar cu tristete trebuie sa afirm ca, in acest moment, muzica bizantina de la noi nu are o elita, o creme de la creme cum spunii francezii. De aceea inghitim cu resemnare pilula uniformizarii, cintarii in comun, desfiintarii tezaurului bizantin de cintare. Ne firitisim in maniera pseudo-"bizantina" la festivalul de la Iasi si credem ca totul este minunat.


Cu stima,


Claudiu



-- Edited by Admin at 11:20, 2005-03-07

__________________
Philo'
Member
Status: Offline
Posts: 9
Date:
Permalink   

Salut Claudiu.


Intrebarea ta suna intr-adevar provocator,deci nu ma pot impiedica sa iti raspund.


Si nu ma pot impiedica sa te intreb,sau sa ma intreb pe mine insumi urmatorul lucru:Ce om,care a vrut sa exceleze in pasiunea lui,care a dorit sa isi inmulteasca talantul anume daruit lui,a excelat in toate domeniile?Asta exceptand cazurile Sfintilor,care aveau darul Sfantului Duh.Oare Mozart stia fizica cuantica?Noi nu suntem Cucuzei,noi nu suntem in majoritatea cazurilor nici macar crestini adevarati.De ce sa ceri unui"protopsalt",recte cantaret de strana,ce vrea sa se perfectioneze perpetuu(cum o face-asta e partea 2)sa fie rugator cu mintea,sau sa incerce pe inima sa experienta epectazei,cand el isi face slujirea lui asa cum poate mai bine.Si daca o face cum se cuvine,mie mi se pare ca e de ajuns,ca asta e ascultarea lui,slujirea lui.Si indraznesc sa cred ca si Domnului ii e placuta o astfel de lucrare,si nu ne va judeca aspru pentru astfel de considerente.


Hai nu ne strivi cu eruditia ta!


Te roaga un om care este in adevar prada depresiei si akediei acestui veac.


Cu respect,


Lucian.



__________________
Veteran Member
Status: Offline
Posts: 55
Date:
Permalink   
Draga prietene,
esenta slujirii unui protopsalt nu este sa cinte fain. Ci sa transfigureze pina la lacrimi inimile credinciosilor. Cu toate astea, eu nu am pus problema culturii in muzica psaltica numai ca o problema exclusiv duhovniceasca. Faptul ca nu avem psalti educati asta inseamna ca nu avem cu ce iesi in lume ca sa ne exprimam o parere si atunci nu trebuie sa ne mai miram de ce Sinodul si toti profesorii de la Conservator si Teologie ne pun mina in git.

Cu respect,

Amicu' Claudiu

__________________
Philo'
Veteran Member
Status: Offline
Posts: 55
Date:
Permalink   
Si nu uita ce spunea Simeon Noul Teolog: a spune ca nu esti crestin adevarat sau chestii negativiste cam miroase a erezie... Cit despre Mozart, nu te lua dupa filme si prostii. Stia muzica, franceza si italiana si germana. Latina era o chestie absolut necesara... Tu cite limbi stii?

Acelasi

__________________
Philo'
Administrator
Status: Offline
Posts: 145
Date:
Permalink   
Eu cred ca acest subiect este oarecum in plus. Pentru mine unul ... un om daca stie sa faca treaba in domeniul lui are valoare f. mare. De exemplu Prof. Licourgos Anghlopoulos (dau un ex. oarecare),nu stie engleza, care este limba de circulatie internationala (si stiu asta, fiindca ca am incercat sa discut cu el in engleza si nu intelegea nimik si mi-a cerut sa vb in franceza), insa cand e vorba de muzica bizantina, de domeniul lui, este un maestru.
Faptul ca un om este sau nu este cult se poate verifica prin testele de cultura generala, dar fara a avea o valoare calificativa (este cult sau incult).

-- Edited by Admin at 13:55, 2005-03-04

__________________
webmaster www.muzicapsaltica.ro
Veteran Member
Status: Offline
Posts: 55
Date:
Permalink   

Mon cher ami, problema nu e simplu limba. Ci faptul ca la capitolul context, lideri de opinie, oameni care sa continue traditia bizantina la nivewl inalt, etc., sunt cam absenti! Doar atit....



-- Edited by Admin at 11:21, 2005-03-07

__________________
Philo'
Member
Status: Offline
Posts: 26
Date:
Permalink   

Nu stiu de ce iti pasa atat de mult de cultura altora, adik daca fiecare  isi face treaba bine in domeniul sau eu zic ca e ok, cu toate ca ai dreptate nu e bine sa te limitezi doar la atat. Vis-a-vis de nivelul psalticii la noi- gandeste-te ca dupa ce a venit "Cescuta" la putere, a dat afara calugarii din manastiri etc... -cum crezi ca s-ar fi putut dezvolta muzica psaltica intr-un astfel de regim?? Cineva a spus ca daca nu ar fi fost comunismul i-am fi depasit pe greci. si eu cred asta...   Va salut!



__________________
Administrator
Status: Offline
Posts: 145
Date:
Permalink   
Claudiu .. asta e cu totul altceva ce spui. Zicand ca protopsaltii de la noi sunt inculti, am crezut ca te referi la cultura generala. Puteai specifica ca te referi in domeniul muzicii psaltice. La aceasta parere a ta nu stiu cat sunt in masura sa-ti raspund. Dintre cei pe care ii stiu eu sunt destul de culti. Acuma depinde cati sunt protopsalti si cati nu.

__________________
webmaster www.muzicapsaltica.ro
Veteran Member
Status: Offline
Posts: 55
Date:
Permalink   

Prietene,la noi Cuza a fost problema si nu Ceausescu. Mai invata nitica istorie... Cit despre depasirea grecilor de catre romani, atunci chiar esti unul vizat de catre mesajul meu....



-- Edited by Admin at 11:20, 2005-03-07

__________________
Philo'
Veteran Member
Status: Offline
Posts: 55
Date:
Permalink   

Daca te referi la Valentin  Gheorghe, Buca&co sau chiar la Bizantionul atit de drag inimii noastre, ma abtin. Nu cred ca ne intelegem! E evident faptul ca trebuie sa mai treaca niste ani si sa crestem cu totii. Pentru noi muzica bizantina e cu totul altceva decit mathesis universalis! mAI UITATI-VA si in alte medii decit cel teologic si al psaltilor si o sa intelegeti de ce merg atitia bani de buget in sprijinul istoriei, de ce HR Patapievici este director la institutul roman iar Plesu e ministru....
Cu cele mai bune ginduri,



-- Edited by Admin at 11:22, 2005-03-07

__________________
Philo'
Veteran Member
Status: Offline
Posts: 55
Date:
Permalink   
Si inca ceva domnule administrator: sa nu uitam ca acest Licourgos Anghelopoulos pe care tu il consideri atit de bun prin prisma grupului Bizantion, s-a cam dat cu catolicii. Colaborarile cu Marcel Peres&Organum nu ii fac cinste. Asa ca te rog sa gasesti ceva mai interesant. Mentalitatea de grecotei redus mintal am mai vazut de citeva ori; nu imi este dor de ea. Imi face o neobisnuita placere sa le amintesc din cind in cind ca Bizantul a cazut si ca limba greaca nu mai este limba oficiala.....

__________________
Philo'
Administrator
Status: Offline
Posts: 145
Date:
Permalink   
Eu zic ca e diferenta mare intre "a te da cu catolicii" si a tine concerte in tari in care catolicismul este religia cea mai rsapandita. Pe de alta parte, cei mai buni prieteni ai lui Licourgos sunt in Franta, Belgia si alte tari vest europene, iar acestia, fiind din mediul cultural, insista si-i fac invitatii lui si Corului Bizantin Grec sa tina tot felul de concerte in aceste tari in care muzica psaltica prinde tot mai multa importanta in sufletele oamenilor. Pe de alta parte, daca tu vrei sa ma convingi ca grecii se dau mai usor dupa alte religii decat romanii, trebuie sa te anunt ca nu stii nimic despre mentalitatea grecilor. Eu vorbesc ca unul care am fost de multe ori acolo si am observat in mod direct acest lucru. Numai bine.
Aa.. tot respectul pentru cei care cunosc istorie.. dupa parerea mea, cei care stiu istorie isi cunosc cel mai bine drepturile lor (ca membrii unei natiuni) si se pot apara in fata oricaror valuri de presiuni si incercari de dominatie ale altor natiuni. (vezi problematica Transilvaniei in legatura cu ungurii)

__________________
webmaster www.muzicapsaltica.ro
Veteran Member
Status: Offline
Posts: 55
Date:
Permalink   
Mon cher, pentru un roman esti vrei sa fii prea polemic la citeva capitole in care cunostintele tale sunt superficiale. In primul rind, NICIODATA muzica psaltica nu o sa prinda in Occident. Nu stiu de unde aveti mai toti conceptia hilara ca vai! muzica bizantina e o modalitate a priori de comunicare superiora care trebuie inteleasa de toate natiunile pamintului. Acest tip de Ur-Kultur a la Vater Schulz ma lasa rece... Despre conferintele lui Anghelopoulos in tari straine nu pot sa ma pronunt. Dar i-am auzit prestatiile alaturi de Marcel Peres&co si iarta-ma pritene! Daca tu asta numesti maniera de a face misiune printre catolici atunci esti diletant de-a binelea. Hai sa fim seriosi! Iti trimit daca vrei spre exemplificare un DVD cu tot ce inseamna Organum. Sa vezi cum suna un Aghios O Theos alaturi de un Sanctus catolic..... Cit despre conferinte, stai linistit ca nu Angheolopoulos ii converteste pe catolici la muzica bizantina ci oameni ca parintele Ephrem Lash, D. Conomos, Parintele Loudovikos, Constantinos Lingas& others. Nu as vrea sa fiu rau, dar pe linga aceste nume, Angheloupolos ramine doar un protopsalt si atit.

Despre problema catolicismului, iarasi trebuie sa spun ca esti nitel ignorant. Daca intr-adevar catolicismul este religia oficiala a unor tari, sa nu uitam ca in Franta dupa 1789 este interzis sa vorbesti despre Dumnezeu in cadrul institutiilor publice, in Anglia Dumnezeu a murit(declaratie comuna a primatilor catolic si anglian), iar in Germania Facultatilor de Teologie Catolica se desfinteaza( te rog sa iei in considerare cazul Facultatilor din Munchen si Erlangen), iar in Belgia, Olanda si Luxembrug e babilonia pe pamint.

Cit despre problema unguri-romani la nivel istoric vorbesti chiar prostii. In caz ca informatia te ajuta, studiind in Ardeal si fiind pe sfert maghiar, consider observatiile tale ironice ca fiind neavenite! Mai corect, vorbesti ca unul care nu a fost niciodata in Transilvania si nu a trait niciodata aici.

__________________
Philo'
Member
Status: Offline
Posts: 5
Date:
Permalink   

servus minti luminate si pline de carte! citind articolele astea care le-ati postat pana acum, am ramas mut de uimire vazand fariseismul cultural de care dau dovada unii(ex.:Nu stiu de unde aveti mai toti conceptia hilara ca vai! muzica bizantina e o modalitate a priori de comunicare superiora, sau Dar i-am auzit prestatiile alaturi de Marcel Peres&co si iarta-ma pritene! Daca tu asta numesti maniera de a face misiune printre catolici atunci esti diletant de-a binelea. Hai sa fim seriosi!) care cred ca postesc mult in smerenie si..cultura:{)  dar... nu sunt ca toti ceilalti :). Pe voi nu v-au invatat parintii sau bunicii sa fiti un pic mai... modesti? Eu ca unul din cei multi si ...cam inculti ce-i drept(conform a ceea ce se spune ca... cu cat inveti mai mult iti dai seama cat de putine stii) va rog sa lasati tonurile astea acide ca nu sunt deloc constructive. Si nu uitati ca in dragoste si iubire de oameni se gasesc toate raspunsurile.


"manca-v-ar raiul" de baieti inteligenti (suze..culti) si buni la suflet!!!!!



__________________
ss indescifrabil :)
Administrator
Status: Offline
Posts: 145
Date:
Permalink   
Nu pot decat sa-mi plec capul la aceste cuvinte si sa le recomand ca un sfat demn de urmat. Nu trebuie sa uitam ce ne aduna pe noi aici si, cu atat mai mult, faptul ca ne consideram si teologi. Doamne ajuta.

__________________
webmaster www.muzicapsaltica.ro
Member
Status: Offline
Posts: 21
Date:
Permalink   
 Da, si eu sunt de acord cu el.

__________________
Anonymous
Posts:
Date:
RE: De ce toti "protopsaltii" de la noi sunt incul
Permalink   

E aberant sa spui ca nu este acceptabila colaborarea lui Licourgos Ang. cu Marcel Peres - au scos citeva bijuterii, lucrind pe manuscrise care tin de tezaurul Bisericii nedespartite. Cine nu iubeste cintecul roman de sec VIII, restaurat de Licourgos & Peres, acela da cu adevarat dovada de incultura. Pentru ca muzica bizantina sa devina vizibila avem nevoie exact de curajul unor asemenea colaborari. Un alt exemplu este Manastirea din Chevetogne - ei au recuperat psaltica rusa, cintecul Znamenyi despre care la noi - vai - nu se stie mai nimic.

Cind CLAUDIU vorbea de in-cultura psaltilor el se referea poate la incapacitatea lor de-a se angaja intr-o dezbatere publica - in presa culturala, la radio, la TV - pledind inteligent pentru intelegerea geniului muzical bizantin. As semnala totusi intimplari mai fericite, de pilda existenta unei reviste savante la Iasi , care a publicat multe articole tehnice de calitate. http://www.csbi.ro/gb/revista.html

Este evident nevoie de o buna vulgarizare a muzicii acesteia, pentru a o face inteligibila si respectata in Biserica si in afara Bisericii de oameni care au o pregatire medie. Ministerul Culturii si al Cultelor ar putea fi abordat in aceasta chestiune, cerind sa sprijine fenomenul renasterii muzicii psaltice, in conditiile in care Sinodul BOR face mai degraba eforturi contrare.

Un Post luminos tuturor amicilor site-ului!

__________________
adi
Newbie
Status: Offline
Posts: 2
Date:
RE: De ce toti "protopsaltii" de la noi sunt inculti
Permalink   

   Personal cred ca esti putin cam dur cu cantaretii de psaltica din Romania. Nu uita ca suntem cu totii intr-o perioada de tatonari si de cautari, o perioada in care in contextul lipsei totale de batrani psalti romani care sa ne fie modele alegem modele din Grecia, dar nu am ajuns nicidecum la o maturitate personala, un stil propriu al fiecaruia. Lucrurile in general au o directie buna. Urmareste de exemplu procesul de maturizare a unui cor din tara, incepand de la primul album pana la ultimul. Asadar, la stadiul in care ne aflam nu putem decat sa salutam si sa incurajam orice activitate in domeniu. Toate formatiile care au cantat la Simpozionul de la Iasi au deosebitul merit de a arata ca ei nu au stat deoparte ci au venit si s-au rugat prin cantare asa cum au putut ei. Nu pot decat sa-i felicit pe toti. 

__________________
Administrator
Status: Offline
Posts: 145
Date:
Permalink   
Adi.. ai o steluta de la mine.

__________________
webmaster www.muzicapsaltica.ro
Anonymous
Posts:
Date:
RE: De ce toti "protopsaltii" de la noi sunt incul
Permalink   

"Mon cheri ami" Claudiu, nu inteleg de ce ai pornit un topic pe care nici tu nu stii sa il prezinti cum trebuie. Cand ne sugerezi ca te-ai referi la o cultura umanistica (dupa admiratia fata de H-RP & Comp.), cand debitezi, fara nici o legatura cu ce-ai spus adineauri, fragmente de prin Sfintii Parinti (selectati si acestia pe criterii "fine"). Pe urma, referirile la "transfigurare" si "lacrimi" nu au nimic de-a face cu fondul stilistic al adresarii, care este arogant, agresiv si badaranos (in ciuda frantuzismelor si a pretentiilor culturale cu iz de kitsch provincial pe care ni le fluturi dinainte cu insistenta).

Pe urma, te bagi in niste chestii de istorie care nu au nici o relevanta in acest context si in plus ii jignesti pe cei pe care i-ai invitat la discutie dar care au avut "grosolania" sa nu prea fie de acord cu tine. Iar ca sa acuzi o personalitate ca Lycourgos Angelopoulos ca "s-a dat cu catolicii" pentru ca a facut colaborari cu Organum pe niste perioade istorice in care muzica bizantina poate nici nu suna in proportie de 100% cu ce avem astazi (vezi CD-ul cu Cantarile Romei in perioada bizantina), mi se pare grosolanie si incompetenta crasa. De cand un "Sanctum" este catolic? Latina a fost limba pe care au folosit-o un numar imens de Sfinti Parinti, si nu au fost "catolici" pentru asta. Si ce "bonus" le dai celor de la Oxford (Conomos, Lingas), doar faptul ca sunt anglofoni? Fiecare face ce poate mai bine, fiecare in spatiul sau. Angelopoulos mai mult pe filiera franceza, ceilalti pe cea engleza. Mi se pare acelasi lucru. Poate ca da, Conomos are mai mult "staif", mai ales ca stiu ca era si presedinte la Syndesmos, nu mai stiu acum exact daca mai e. Dar nu il face asta superior lui Angelopoulos.

Scriu astea ca un om care nu agreeaza in mod deosebit muzica lui Angelopoulos, din niste considerente de ordin tehnic personale, deci nu pot fi acuzat de partinire sau subiectivism. Dar nici nu sunt de acord ca sa fie desfiintat de cateva afirmatii iresponsabile. Tu, Claudiu, faci mare caz de franceza ta rafintata si ii acuzi pe protopsalti de incultura. Cu ce drept? Si, la urma urmei, tu stii notatia psaltica la un nivel practic? Nu m-ar mira sa aflu ca nu.

Sunt de acord ca muzica bizantina (iar nu doar "de traditie", cum se incapataneaza unii sa o numeasca, de parca - spre exemplu - icoanele ar putea fi numite doar "de traditie", iar nu de-a dreptul "bizantine") nu are la ora actuala niste ambasadori care sa o reprezinte cum se cuvine si care sa ii faca lobby, dar totusi subscriu la cele spuse de adi, ca noi nu am avut parte de o continuitate a traditiei "orale", ca sa ii spun asa, a muzicii bizantine, care a supravietuit comunismului dar a supravietuit asa cum a putut. In acelasi timp, interesul tinerilor in general fata de acest stil muzical nu pare sa scada, dimpotriva, si intr-adevar pot spune ca, bazandu-ma pe arhiva mea muzicala, tehnica unora din grupurile de la noi cu o oarecare vechime s-a imbunatatit substantial si asta arata ca lucrurile merg totusi in bine. Unde mai pui ca s-au tiparit destul de multe carti, au aparut si casete, si CD-uri, chiar site-urile web pe aceasta tema s-au inmultit (acum vreo patru ani abia-abia daca reuseam sa dau peste vreo pagina de profil, acum sunt destul de multe). Desigur ca sunt multe de facut si stadiul este inca de oarecare imaturitate, dar in general ceva se misca. Inca avem nevoie de personalitati cu charisma care sa reprezinte cu maturitate acest segment artistic, in contextul destul de pretentios al intelectualitatii de azi, dar nu ma indoiesc ca acestea or sa apara, mai devreme sau mai tarziu.

Ca linie finala, ti-as sugera, Claudiu, macar o atitudine mai respectuoasa fata de interlocutori, daca spunand mai smerita as cere prea mult. Si nu mai fa pe viitor afirmatii suficiente in chestiuni pe care le cunosti doar tangential.

__________________
Veteran Member
Status: Offline
Posts: 55
Date:
RE: De ce toti "protopsaltii" de la noi sunt inculti
Permalink   

Vreau sa raspund tuturor criticilor fara patimi si fara pasiuni exagerate, dar deja e prea mult. Nimeni nu contesta contributia capitala a lui L. Anghelopulos si a Organum-ului in redescoperirea muzicii vechi crestine, dar hai draga anonim sa recunoastem un adevar indubitabil: cele doua paradgime desi au acelasi scop, nu au aceeasi forma. Despre cultul personalitatii a la Anghelopoulos si scoala anglofona, no commet... Mai sunt si ati oameni care lucreaza cu destula smerenie(ma refer la parintele Grindenko sau la scoala de protopsalti din Beirut) care fac aceleasi eforturi de redescoperire a unei Ortodoxii autentice la nivel muzical. Aceste mese cu Organum nu ma incinta, tinind cont ca ele provin si sunt marca a unei cu totul alte paradigme liturgice.....

Despre eruditia mea patristica, nu m-am pretins niciodata un erudit. Prefer sa mai fac ce spun Parintii si mai putin sa stau cu Index-ul linga mine cu referintele si toate celelalte....

Cit despre o problema a mea cu corurile de la noi, asta se numeste mistificare sau mitomanie?

Nu cred in muzica bizantina de la noi daca mentalitatea va ramine aceeasi si daca vom avea aceeasi ierarhi!

Sa ne mintim singuri ca afacerea numita muzica bizantina merge unsa uitind ca deocamdata muzica bizantina este o forma fara fond(fara priza la mase si la ierarhi) inseamna ca suntem inconstienti!!!!

Dar asta e... fatalismul romanesc! mersul cu capul inainte!

Nu aveti decit sa mergeti inainte....

__________________
Philo'
Veteran Member
Status: Offline
Posts: 55
Date:
Permalink   
Si inca ceva....... Eu am atins clasa protopsaltilor de la noi... o clasa pe care se pare ca tu draga anonim nu o monitorizezi prea des, nu? Spune-mi si mie un protopsalt care a facut mai mult decit sa cinte?

__________________
Philo'
Member
Status: Offline
Posts: 9
Date:
RE: De ce toti "protopsaltii" de la noi sunt inculti
Permalink   

eu cred ca are dreptate claudiu.cel mai bine e sa fii as in meseria ta(protopsalt de ex...)si daca poti si in alte domenii e ok...dar daca nu nu e vorba de incultura...la urma urmei ...foarte putini protopsalti sunt fdoarte buni si in alte domenii in afara de muzica.


oricum...e mai bine primit la dumnezeu un lucru mic facut bine decat multe lucruri facute prost...


bafta in contunuare pt a iesi din asa zisa "incultura(cum o numesc unii...)dragi psalti !



__________________
chrys
Administrator
Status: Offline
Posts: 145
Date:
Permalink   

Sa ma iertati daca sunt pt. calea de mijloc. E cel mai bine sa fii specialist intr-un domeniu, insa nu exista stiinta (domeniu) care sa nu fie legat si de celelalte. Astfel, de exemplu, un protopsalt ca sa fie protopsalt trebuie in primul rand sa stie sa cante si in al doilea rand sa stie ce canta si istoria acestei muzici. Nu cred ca poti invata despre o persoana fara sa stii in ce perioada a trait, cine erau comtemporanii sai sau pozitia geografica in care a activat. De asemenea trebuie sa stie si ideile dogmatice exprimate in textele cantarilor, precum si limbile de origine sau moderne (de circulatie internationala) pt. a putea schimba pareri si opinii cu protopsalti din alte regiuni mai indepartate. Trebuie sa stie si muzica lineara (occidentala, europeana) pt. a putea lamuri persoanele care nu cunosc muzica psaltica despre ceea ce interpreteaza ei. Si multe multe alte legaturi.


Deci, a fi protopsalt cu adevarat trebuie sa ai un minim de cultura.



__________________
webmaster www.muzicapsaltica.ro
Member
Status: Offline
Posts: 15
Date:
Permalink   
domnule admin, sunt un boboc pe aici si trebiue sa recunosca ca am fost tare impresionat de aceasta discutie foarte aprinsa intre voi toti. nu ati intrecut pitin limita totusi? nu uitati de fapt scopul acestui forum? nu cred ca trebuie sa devina locul in care fiecare isi demonstreaza eruditia, capacitatile de tot felul, doar ca sa para mai interesant si sa impresioneze. vorbea "claudiu eruditu" de o orgaizatie a psaltilor din Romania!! ha ha ha. pai uitati-va cum ne intelegem intre noi (daca imi permiteti sa ma alatur grupului)... asa nu ajungem nicaieri....PACAT!
si ca un raspuns pt CLAUDIU ERUDITU : sunt si eu psalt, cant bine, si am si eu ceva cultura generala (poate ceva mai multa) prin prisma anilor de studii si a preocuparilor proprii. asta ma face in mod absolut necesar (imperios) mai bun decat altii?NUUUU! ASTA IMI DA DREPTUL SA O FAC PE DURUL MUZICII PSALTICE ? NUUU! ASTA IMI DA DREPTUL SA FIU LIPSIT DE RESPECT?NUUUUUU!!
VA MULTUMESC SI IMI CER IERTARE DACA AM SPUS CEVA GRESIT!

__________________
andrey.a
Newbie
Status: Offline
Posts: 2
Date:
RE: De ce toti "protopsaltii" de la noi sunt inculti
Permalink   

Nu te preocupa tu fratioare de nivelul cultural al protopsaltilor! Majoritatea sfintilor au fost analfabeti! La Dumnezeu nu conteaza cat de destept esti, ci cum ai sufletul. Mie unul psaltica mi se pare o arta si, prin urmare un canteret bun nu poate fi deloc " incult". Nu trebuie sa fii dogmatist emerit ca sa ajungi un bun cantaret de muzica psaltica. Fiecare are talantul sau de la Cel de sus. In plus, " toata suflarea sa laude pe Domnul", iti amintesti, nu ? Nu doar cei eruditi!



__________________
ghelasie
Administrator
Status: Offline
Posts: 145
Date:
RE: De ce toti "protopsaltii" de la noi sunt inculti
Permalink   

Ce sa zic.. sunt de acord cu ghelasie. "Cantati Domnului nostru cantati".

__________________
webmaster www.muzicapsaltica.ro
Member
Status: Offline
Posts: 23
Date:
psaltii si harul
Permalink   

Dragi oameni,

Duhul Sfant sufla acolo unde vrea Dumnezeu si de multe ori acolo unde nu se asteapta nimeni. Cei care au talent innascut, e har de la Dumnezeu: in schimb ei pot avea eventual "defecte" in alte domenii.
Exista cei care desi au o viata "perfecta", demna de lauda (care postesc de exemplu asa cum spun canoanele inainte de a picta o icoana, etc.) nu reusesc nimic bun din punct de vedere artistic deoarece nu au har de la Dumnezeu. Dumnezeu nu alege neaparat fruntasii clasei iar daca cititi Sfanta Evanghelie, gasiti o multime de exemple in acest sens.
Doamne ajuta-ne!

__________________
Imparatul Slavei nu poate intra pe portile unei minti prea inguste...
Veteran Member
Status: Offline
Posts: 55
Date:
RE: De ce toti "protopsaltii" de la noi sunt inculti
Permalink   

Nu cred ca ma fac foarte bine inteles. Nu ma refeream la exceptiile Bisericii, pentru ca trebuie sa recunoastem asta: sfintii sunt exceptiile Bisericii si nu ceea ce caracterizeaza marea masa a credinciosilor.


In al doilea rind, as dori sa intreb: de ce toata aceasta apologie in jurul ignorantei intelectuale din interiorul Ortodoxiei? Tocmai pentru ca ne este frica de propriile defecte si dorim sa le mascam sub o fantosa ieftina numita anatema?


 


In al treilea rind, sa fiu iertat ca afirm acest lucru, dar muzica psaltica este in primul rind o arta de finete care in primul rind trebuie sa fie scrisa ca sa existe. Pentru a putea compune ceva trebuie ca acest lucru sa fie scris pe o hirtie sau imortalizat intr-un manuscris. Pentru asa ceva, in Bizant si nu numai au existat oameni educati ca Sfintul Ioan Koukouzel (sec. XI) sau Manuil Klada (XIV) care oameni de o cultura impecabila. La curtea imparatului bizantin unde se juca soarta Ortodoxiei si a dogmelor, in ce limbi credeti ca se vorbea? In psalmi si cuvinte duhovnicesti? Da si asta... Dar si in limba unui Sf. Fotie cel Mare adica intr-o limba elena eleganta, in muzicalitatea docta a lui Ioan Koukouzel sau in poezie unui Nicolae Mavropoulos. Nu inteleg aceasta tendinta nestoriana de a separa cele doua dimensiuni fundametale pentr viata Bisericii: ragaciunea si intelectul. Oare nu Sf. Pavel il indeamna pe ucenicul sau Timotei :"Până voi veni eu, ia aminte la citit, la îndemnat, la învăţătură!"( I Timotei 4, 13).


In acest context, nu inteleg aceasta apologetica sustinuta pentru o incultura asumata la nivelul vietii duhovnicesti. Daca Biserica de 2 000 de ani ar fi facut ceea ce ati spus voi, inseamna ca Sf. Maxim, Sf. Atanasie cel Mare, Sfintii Capadocieni sau Sfintul Grigore Palama nu fac parte din aceasta Biserica. Nu pot fi de acord cu aceasta supradimensionare a trairii in Ortodoxie de factura pietista. Sa nu uitam ceea ce avertizeaza Parintii de la un capat la altul: cind am ajuns la comtemplatie, nu am mai stiut daca sunt in trup sau nu sau daca sunt in duh sau nu.


 


La nivel muzical, cum mai putem practica acest defetism periculos intr-un moment delicat pentru Biserica? Nu stiu... eu am crezut mereu in originea cuvintului cultura: acela de cult, caci de aici s-a nascut si cultura lumii. Din cult... Dar nu mai conteaza. Poate eu sunt prea pretentios sau doresc prea mult.  



__________________
Philo'
Newbie
Status: Offline
Posts: 1
Date:
RE: De ce toti "protopsaltii" de la noi sunt inculti
Permalink   

 Consider ca nu este vina noastra, a psaltilor, ca avem poate o "cultura" de neajuns in conditiile unei societati guvernate de legi comerciale. Nu cred ca solutia aleasa de unii dintre noi, de a ne acuza unii pe altii de semidoctism, va genera in constiinta fiecaruia dintre noi o intentie cat de mica de a mai deschide o carte de literatura sau istorie.


  E vina sistemului!!! Faceti un inventar al scolilor de cantareti si vedeti ce nivel intelectual este cerut la examenul de admitere!!! Uneori trag concluzia ca , Doamne, iarta-ma, raul este parca voit impus de capii bisericii!!! Ce putem face noi? Salut ideea acestui site!!!!!!!! Sa invatam sa cantam si sa constientizam cat mai mult ceea ce cantam, iar acest lucru nu se poate face de unul singur, este impetuos necesar sa ne gasim dascali si exemple vii, nu si interpretari personale de pe casete si CD-uri.


  Unui psalt in vechime ii trebuiau cativa ani buni pentru a invata de la dascalul sau, iar noi, dupa cateva "lectii" si ceva "activitate" ne autointitulam psalti si protopsalti!!! Recomand revizuirea constienta a statutului fiecaruia dintre noi (chiar si a mea) fata de realitatea istorica a unui Cucuzel,  Petru Lampadarie, Grigorie Protopsaltul, Hurmuz, Nectarie, etc.


  Ma simt obligat sa devin complice la discutia privindu-l pe Anghelopoulos; am fost de trei ori in Grecia, am avut privilegiul sa-l cunosc si sa asist la cateva discutii cu dumnealui si aici, in Romania, si, va rog sa ma credeti, eu nu am vazut un grec mai bun la suflet si smerit ca dumnealui!!! Am mai cunoscut psalti prin Atena si Tesalonic, dar el este un model. Cand mergeam impreuna cu el (eram un grup de curiosi privind unele aspecte ale muzicii psaltice) spre Conservatorul din Atena, nu ezita de a se opri in mijlocul drumului si sa ne interpreteze anumite exemple muzicale. Ba mai mult, este de o decenta si de o eruditie demne de tot respectul! Si nu stiti cata bucurie se vedea in ochii lui cand reusea sa ne faca sa ne simtim cat mai bine, sa ne arate partituri, carti, locuri din Atena, restaurantele in care manca nu mai stiu care psalt cu ucenicii lui, etc, etc. Si a reusit sa imprime aceleasi trasaturi de caracter si asistentilor sai de la Conservator, Konstantinis (a scos un Teoreticon fain pe care il am scanat - aviz amatorilor) si Anghelidis (profesorul celor de la Vatopedu).


  Poate ma refer mai mult la aspectul tehnic al muzicii psaltice, lasand pe cel duhovnicesc celor mai in masura decat mine. Dar, sa-mi fie iertat, recomand ucenicia si nu propria initiativa. Si consider ca nu vom reusi nici unul dintre noi sa ne impunem punctul de vedere cu tenta de generalizare, oricate argumente am avea, ci mai bine ar fi sa acceptam faptul ca oricine dintre noi poate trage un semnal de alarma pe care ceilalti nu-l iau in considerare. Nu condamn ideile lui Claudiu, poate putin nuantarea discursului spre o directie ego-elitista. Dar are dreptate, ar trebui sa fim mai atenti si la aspectul intelectual al nostru, al celor ce poate nu stim ce(sau sa) citim!!!



__________________
tibi
Member
Status: Offline
Posts: 6
Date:
Permalink   

      Stimate domnule Claudiu... Ma ierti ca intervin si eu, desi asa de tarziu, in discutia voastra. Dar ma intrebam:" Am auzit eu de vreun protopsalt pe care sa il cheme Claudiu?" - "Poate este si nu stiu eu de el...?" Uite ce e... Daca crezi ca esti cel care trebuie sa ii critice pe protopsaltii de la noi, Buca, Valentin si altii, te rog primeste-ma pe mine sa fiu ucenicul tau, ca poate o sa invat atat muzica bizantina cat si sa scriu si sa citesc in franceza... Uite, chiar sunt foarte interesat sa invat cat mai multe ca, de la domnul Anghelopulos, nu prea mai am ce invata ca s-a dat cu catolicii, de la Vasilicos ce sa mai zic...? Cred ca sunt unii prieteni ai acestui site care l-ar crucifica! Chiar, nu ti-am vazut nicaieri exprimata parerea despre Vasilicos! Poate ne-o spui si noua ca de... avem de invatat in materie de muzica, franceza si... istorie. Apropo daca tot scrii parerea dumitale despre Vasilicos, adauga-o si pe cea despre Taliadoros, Stanitsas, Statis si Kalambacas... Nu de alta, dar sa nu vorbim "frumos" despre ei si, daca dumneavoastra nu va place, sa riscam sa va enervati si sa ne faceti "cu ou si cu otet" si daca puteti... spuneti-ne si noua de unde am putea cumpara un cd cu dumneavoastra, ca pana la noi la Bucuresti nu a ajuns nimic si tare am dori sa va ascultam cum interpretati dumneavoastra un Sfinte Dumnezeule pe glasul 9... Deci, eu zic sa nu mai faceti afirmatii pe care nu le puteti proba, sau la care nu va pricepeti...!



-- Edited by malaka at 07:53, 2006-07-13

__________________
Newbie
Status: Offline
Posts: 1
Date:
bun intalnisul si spor la lucru sa dea Dumnezeu
Permalink   

    Urmaresc de ceva timp discutiile de pe acest forum si ma minunez uneori de "istetimea irosita" a unora si de "nepriceperea" acuzata a altora(acuzata de cei dintai).


  Recunosc, subiectul este interesant si ispititor, dar cel care a propus trebuie sa gaseasca un mod mai inteligent de a purta o discutie si a o supune  atentiei publicului avizat sau neavizat. la fel si receptorii mesajului, ar trebui sa fie mai deschisi la unele probleme si sa nu se simta cu "musca pe caciula" deoarece, din fericire pentru ei, va garantez ca nu exista protopsalti in Romania, in adevaratul sens al cuvantului! Exista doar niste tineri care lupta asemenea multor generatii dinaintea lor, pentru o idee care deja provoaca victime.


  Ne luptam in cuvinte fara sa le cunoastem adevaratul inteles si urlam ca orbii(a se citi "chiorii") certandu-ne pentru ceva ce nu avem ,ca la meciurile de fotbal: oamenii simpli, de cartier, sustinatori ai unei echipe ,se lupta pe viata si pe moarte cu altii care sstin alta echipa far a castiga altceva decat rani, injurii si altele dar nimic folositor. Fotbalistii fie ca pierd ,fie ca vor castiga, ei sunt platiti, nu se lupta intre ei, doar cei mici se agita.(cazul Zidane).Revenim.


   NU avem protopsalti in Romania, pentru ca nu exista un asemenea statut si nici o forma de investitura cum se practica in vechime la noi si cum se mai practica si acum in Grecia si in celelalte tari ortodoxe cu traditie in arta cantului bizantin.


  Faptul ca unii se auto-numesc protopsalti nu le da si statutul real de protopsalti ci sunt asemenea acelei pisici care uitandu-se in oglinda se vede leu si nu denota decat ca mandria urla in ei mai ceva ca sirena unui vapor si in cazul celor mai multi ca intr-adevar sunt inculti.


  toti pustii care au invatat putin muzica psaltica mai mult dupa ureche decat dupa teorii se cred mari cantareti asemena celor din vremea lui Macarie si A. Pann pe care acestia din urma ii si critica, de altfel.


  Cred ca e mai bine sa ne vedem locul si sa luptam impreuna pentru a promova traditia si cultura romaneasca precum si tot ceea ce reprezinta Ortodoxia cu valorile ei spirituale si culturale, in care intra si muzica bizantina.


  Intr-adevar, incultura exista si trebuie spus ca oricine crede ca stiind doar muzica bizantina este cult greseste. Pentru a promova ceva trebuie sa stii foarte bine a fundamenta acea idee cu preluari din diferite domenii care sunt mai mult sau mai putin adiacente muzicii. Pe de alta parte, trebuie inteleasa si situatia actuala, cand nu avem modele cu traditie cum au fratii nostri greci, si nici mijloace de pregatire profesionale astfel ca nu trebuie sa cautam acul in carul cu fan ci mai degraba cumparam altul nou.


   Dragilor incultura se trateaza cu o cura sustinuta de carti si deschidere spre tot ce e nou si cu adevarat folositor, dar prostia si mandria nu se trateaza decat prin deces-iertati gluma morbida dar retineti ideea. Vorbim doar ca sa ne demonstram noua si altora ca   "vai ce buni suntem noi" iar ceea ce este cu adevarat dureros si ceea ce ne distruge cu adevarat nu observam.


    Daca nu vom lupta uniti pentru traditie si credinta in zadar este toata osteneala.


 


  



__________________
gandit, facut, rezolvat
Member
Status: Offline
Posts: 6
Date:
RE: De ce toti "protopsaltii" de la noi sunt inculti
Permalink   

      Da frate brancovean... Ai dreptate! Nu ar trebuii sa ne certam intre noi! Dar vreau sa-ti  spun ca protopsaltul in vechime era numai la Catedrala Sf. Sofia din Constantinopol si era un titlu acordat de imparat, deci un titlu nobiliar, asa cum era la noi de exemplu paharnicul Dimitrie Suceveanu. Mai tarziu, bisericile mari din orase aveau protopsalti, adica cel dintai dintre psalti. La fel si lampadar-ul era tot la Catedrala din Orasul cel Mare si avea titlu nobiliar, lampada insemnand flacara, lumanare... deci era cel care ducea lumanarea. La fel ca si protopsaltul, lampadarul a fost "imprumutat" de biserici din alte orase si insemna conducatorul stranii a doua, cea din stanga. Sa stii ca acum protopsaltii nu sunt "investiti" cu vreun ritual sau altceva, ci cand sunt angajati la o biserica, ca prim-cantor, ei se pot numii si protopsaltii acelei biserici... Asta nu inseamna ca stiu neaparat muzica... Atunci cand sunt mai multi cantareti la o biserica, `primul dintre ei, cel care e cel mai bun, acela e protopsaltul iar ceilalti sunt psalti... Eu cred ca nu prea este diferenta intre termenii de protopsalt si prim-cantor! Daca tu gasesti vreo diferenta scri-o ca sa o vad si eu... Asa ca in Romania, ca ca vrem sau ca nu vrem, or sa apara din ce in ce mai multi protopsalti. Daca acest lucru e bun pentru muzica bizantina si pentru continuitatea ei, vom vedea de-a lungul anilor...



__________________
Veteran Member
Status: Offline
Posts: 55
Date:
Permalink   

 


Draga Domnule Malaka,


In primul rand, revin pe acest site cu o oarecare strangere de inima. Interventia dumneavoastra este oportuna si sunt de acord cu dumneavoastra in anumite puncte. Aveti dreptate: nu sunt un protopsalt si nici nu o sa vedeti nici un CD cu numele meu. Si chiar daca as fi un asemenea protopsalt, nu cred ca veti vedea un asemenea CD pe piata. Pentru ca eu cred ca pentru un crestin mai inainte de a fi cantaret/psalt/mega-psalt/supra-pevet/star-lampadar/ principalul lucru care trebuie sa ne preocupe este acela de a fi modesti. Sunt un crestin obisnuit care merge la Biserica- spun asta ca sa nu credeti ca sunt vreun respins de prin nu stiu ce cor, caruia i s-a pus pata si vrea sa devina cenzorul "cantaretimii" romane- care nu stie multe, dar care a citit putin din Egon Wellesz, Tardo, Pr. Petrescu, Stathis, Paris, etc. si crede ca acest oficiu bisericesc implica o anumita tinuta si deschidere. Tinuta in sensul ca m-am saturat sa vad in strani in Bucurestiul pe care il elogiati atat de mult frezuri geluite, telefoane mobile de lux si pantofi ascutiti cumparate toate pe bani grei cand poate babutele din Biserica nu au bani de o paine, mofturi bizantine si mai putin ifos, triluri populare si mai putina cunoastere. De asemenea, as dori sa va semnalez ca nu orice individ care a facut scoala de cantareti, Conservatorul sau Facultatea de Teologie are si prestanta necesara si stiinta pentru a se erija in protopsalt. Pentru simplul motiv ca mai exista factori de care dumneavoastra uitati sa pomeniti: talentul si harul. Da! Anghelopoulos are har din plin. Da! Vassilikos este un maestru si are o voce impresionanta. Da! Kalampakas ramane poate unul dintre cei mai mari pedagogi pe care i-a avut vreodata muzica psaltica greaca. Valentin Gheorghe a facut pentru muzica bizantina de la noi mai mult decat eu as putea face vreodata. Iar Mihail Buca, nu am eu dreptul sa spun ceva. Nu am negat niciodata aceste lucruri si sunt primul sa o recunosc. Dumneavoastra nu intelegeti ca eu nu am nimic cu persoanele, ci o stare de lucruri. Observ in randurile cantaretilor romani o hiba periculoasa: prea ii ridicam in slavi pe ei si prea uitam sa facem ceva in ograda noastra. Cred ca stiti ce a spus D. Conomos cand a fost la Stavropoleos acum aproape 10 ani: e frumos ce faceti, dar nu ii mai imitati pe greci.


 


Am onoarea in acest moment sa va scriu acest mesaj dintr-o mare capitala europeana unde am avut ocazia sa ascult un cor sarbesc. 15 batranei simpli si albi, dar care au cantat o liturghie cum nici un roman nu este in stare sa cante. Luati de asemenea si alte exemple in spirjinul afirmatiei mele de mai sus:corurile Sf Ioan Damaschin din Alep, corul scolii de protopsalti din Beirut, manastirea Balamand, manastirea copta Mar Antonie, grupul macedonean Anastasia, corul sarbesc de la Studenitza, etc. si veti vedea ca inseamna specific national. Asta inseamna cultura, draga domnule Malaka. Sa poti sa faci ca muzica bizantina sa fie filtrata prin sensibilitatea propriului popor nu sa ii imiti papagaliceste pe altii. Ajungand la al doilea palier al mesajului meu si anume cel legat de deschiderea catre lume, va rog sa imi mentionati o singura parohie de tara din Romania sau o singura parohie din strainatate unde se canta muzica bizantina la un nivel minim. Nu o sa puteti sa imi dati exemple concludente. De ce? pentru ca la noi "protopsaltii" au dorit sa traga pe turta lor, sa castige bine nepasandu-le de faptul ca traditia e un lant din care ei sunt o veriga. Aici e miza sociala a culturii in muzica bizantina. Cate emisiuni ati vazut la televizor despre asa ceva? Va zic eu: 2 in 16 ani. Cate ziare scriu despre muzica bizantina? nici unul. Cati psalti mari isi pierd vremea sa faca putina cateheza si sa incerce sa readuca traditie bizantina printre tineri si adulti deopotriva? Ma iertati, dar eu nu am cunoscut nici unul. Daca dumneavoastra cunoasteti, va rog sa imi spuneti si mie. As fi foarte fericit sa aud ca se face ceva pentru muzica bizantina. De asemenea, cu exceptia editurii Evanghelismos si a Trinitasului din Iasi, cate edituri tiparesc muzica bizantina? Cate carti de istoria si teoria muzicii bizantine in romaneste ati vazut pe piata? Dupa ce imi raspundeti la aceste intrebari si mai ales dupa ce faceti un exercitiu de smerenie, poate va trimit la cineva care sa va invete muzica. Eu nu va pot invata decat bunele maniere care la dumneavoastra sunt apofatice. Desi am precizat asta de multe ori, o sa mai precizez odata ca tot ceea ce spun tine de o perspectiva persoanala. Nu inseamna ca asta e realitatea. Desi cu triumfalismul care domneste in structurile ecleziale, a vedea realitatea e o misiune imposibila.


 


In final, o sa va adresez o rugaminte: nu va mai ascundeti dupa nume mari. Nu e onest nici fata de mine si nici fata de ei. Daca vreti sa faceti pe desteptul, va sugerez sa va vizitati duhovnicul mai des. Incercati sa fiti obiectiv si sa va exprimati parerile fara a-l jigni interlocutorul. Asta se numeste bun simt si civilizatie. Fara aceste valori, site-ul acesta se transforma intr-o cacialma. 


 


Raman al dumneavoastra,


C.


 


PS. As fi onorat sa aud o piesa cantata de dumneavoastra. Sper ca reusiti sa cantati mai bine decat scrieti. Cat despre meditatii la franceza si istorie, imi pare rau sa va spun, dar nu cred ca va permiteti serviciile mele.  



__________________
Philo'
Veteran Member
Status: Offline
Posts: 55
Date:
RE: De ce toti "protopsaltii" de la noi sunt inculti
Permalink   

Si inca ceva: nu mai fiti asa de visator ca o sa apara nu stiu cati protopsalti. Deja numarul celor care mai urmeaza scolile teologice e cu 50% mai mic. Crestinismul moare si voi va tineti de prostii. Dar asta e: tara arde si baba se piaptana!


 


Cu aceasi stima,


 


C


 



__________________
Philo'
Anonymous
Posts:
Date:
Permalink   

Draga domnule,


M-am hotarat sa va scriu datorita faptului ca m-a deranjat foarte mult tendinta dvs bolnavicioasa de a uniformiza totul. Nu stiu ce fel de experinte neplacute ati avut dvs din punct de vedere muzical, dar nu cred ca ati cutreierat toata Romania ptr a asculta muzica psaltica ce se canta in manastiri. Daca dvs personal ati mers intr-un loc in care nu v-a placut ceva, acel ceva determinandu-va sa scrieti aceste aberatii, asta nu inseamna neaparat ca toti cei care canta la strana (psalti si protopsalti) sunt inculti. Poate ca dvs insusi nu aveti atata cultura incat sa ii judecati pe ei. Sunt niste cantari mult prea complaxe pentru ca minti superficiale sa le inteleaga. Dvs v-ati gandit cata munca sta in spatele executiei unei cantari chiar simple? Nu cred ca ati rezista unui astfel de ritm.... Si intr-adevar cel care canta se roaga de doua ori; dvs nu aveti nici un drept sa ii judecati pe ei dupa bruma de eruditie pe care o pretindeti.


Sa va fie rusine!



__________________
Member
Status: Offline
Posts: 8
Date:
Permalink   

       Doame ajuta!


......''psaltii de la noi'',cred ca trebue sa ai o experienta destul de vasta an a cunoaste oamenii ca sa poti sa spui ceva,daca ai ceva?!Si totusi PSATII depinde cu ce fel de oameni au aface;fiecare dintre noi avem domenii preferate si cunostinte generale deaceea putem anvata orce,orcand unii de la atii daca exista dialog.Se poate vorbi pe tema aceasta d.p.d/v.al tempereamentului fiecaruia si aici ,ediscutabil......apare felul de a aborda pe cineva pe o tema antr-un dialog dirijat.Eu stiu ca psaltii cu suflare ROMANESCA au contribuit la ceea ce avem astazi la muzica pe romaneste de la greci si slavi;si daca nu pretuim noi ceea ce avem!!!!!!!atunci cine o sa spuna o vorba buna despre noi??!!!



__________________
Anonymous
Posts:
Date:
RE: De ce toti "protopsaltii" de la noi sunt inculti
Permalink   

stati linistit k nici anton pann nu a fost cine stie ce..... el a fost tzigan......

__________________
Newbie
Status: Offline
Posts: 1
Date:
Permalink   
Buna,Claudiu.As vrea sa te intreb....Ce spui despre Mihail Buca sau Marius Militaru?Si despre ei ai aceeasi parere?


__________________
Anonymous
Posts:
Date:
Permalink   
Nu cultura sau incultura sunt problemele la noi ci lipsa de rugaciune. Mi se pare monstruos contrastul intre continutul rugaciunilor cantate si scrupulozitatea excesiva cu care este urmarita precizia matematica, sau alteori coloratura muzicala.
Cred ca cele mai frumoase cantari psaltice se nasc din inima curata si plina de dor dumnezeiesc, iar nu dintr-o  virtuozitatea cu aer pedant.

__________________
Petros Kothfakis
Posts:
Date:
Permalink   
Malaka ?

mai baiatule te-ai gandid inainte sa alegi acest pseudonim ?

Ah si referitor la subiectul discutiei :

" Proto-Psalt"

Proto= intaiul
Psalt=cantaret

deci Intaiul Cantaret cu un corespondent in cadrul muzical laic de Dirijor-Solist - consider ca daca isi cunosc bine limba proprie este de ajuns ! In sensul ca daca au o dictie si o voce impecabila nu au neoie de mai mult , ca sa faca acest lucru , ah si am uitat ceva muzica - ei trebuie sa stie muzica psalitica (notatie Bizantina) sau muzica diatonala (notatie Europeana - sau depinde de caz ... vezi Anglia, USA, si alte state care au o notatie deosebita )

Apoi calitatea lui intelectuala de a cunoaste mai multe limbi consider ca nu ii este de ajutor prea mare la strana vorbind, dar el traieste numai acolo ?
Nu ! sigur poate va vrea si el sa mearga intr-o tara straina, pentru a o vizita , macar. Cu limba materna (aici nu este cazul angliei si frantei , poate si a spaniei ) nu se poate intelege acolo decat cu cei care ii impartasesc limba sau poate vorbi o limba straina de apoi sa il doara mainile :))

Deci Claudiu , frate este alegerea lui sa invete cate limbi vrea sau nu !
Nu ai nici un drept sa judeci !

Pr. Diac. Patros Kothfakis
Grec/

__________________
Anonymous
Posts:
Date:
Permalink   
Cat timp Parintele Justin are tot respectul fata de dl. Lycourgos, atunci stie parintele ce zice. Haideti sa nu mai cautam nod in papura, "barna" din ochiul nostru n-o vedem...adica e mai mare "paiul" vecinului.Iertati

__________________
Silviu
Posts:
Date:
Permalink   
Salut! Am o mica intrebare! Pagina 14 din anastasimatarul de la manstirea Neamt in format pdf lipseste (pagina cu troparele Invierii pe glasul I), Ma poate ajuta cineva??? o pot gasi cumva, sau......... 

__________________
psaltul
Posts:
Date:
Doamne Ajuta!
Permalink   

asi dori sa spun ca nu toti sunt inculti de exemplu Mihail Buca este foarte bun..nu bagati pe toti in aceeasi oala....noil cunosc personal si pot spune ca la ora actuala e cel mai bun di romania urmand dupa el si altii...deci care au dorit sa invete muzica bizantina au invatat...toti putem ajunge la un nivel mare dar trebuie sa inveti!
Multumesc!

__________________
Newbie
Status: Offline
Posts: 2
Date:
RE: De ce toti "protopsaltii" de la noi sunt inculti
Permalink   

Ma bag si eu ca musca-n laptic. Fara a avea pretentii la ceva anume (cu legatura directa asupra topicului de fata), ma "gadila" sa scriu si eu cateva randuri aci. E o tema interesanta, tratata putin cam prea subiectiv (lucru de inteles, daca stam sa ne gandim ca suntem persoane sau subiecti). Eu vad treaba cam asa: probabil ca suntem destul de multi in tara care ne auto-proclamam protopsalti si probabil ca suntem destui si inculti. Nu vad, insa, de ce ar trebui sa fie "toti" asa...
E greu sa traiesti din muzica. Inclusiv din cea psaltica. De aceea, muzica nu are locul prioritar in viata noastra, chiar daca este o pasiune. Cei din vechime chiar cantau pe la nunti si la carciumi, ca sa-si mai poata baga niste banuti in buzunar. Nu stiu cati cantareti de azi or avea pretentii ca ar canta ca un Anton Pann. Insemna ca au nasul destul de sus. Chestiunea este daca ne facem datoria fata de Dumnezeu, fata de credinciosi si fata de cel care ne plateste.
E adevarat ca unii sunt mai inzestrati decat altii. Daca reusesc sa incante auditoriul mai mult decat noi, nu-i bai. Dar chiar daca au momentele lor de glorie si mandrie, nu trebuie sa-i smerim noi. Fiecare da socoteala de ale lui. Mie imi place sa ascult muzica psaltica - indiferent de cine interpreteaza... Problemele lor duhovnicesti sau culturale nu ma intereseaza prea tare. Abia am timp sa ma ocup de problemele mele din acest domeniu.
Si da, majoritatea cantaretilor sunt tineri, incearca marea cu degetul. Nu trebuie blamati, ci incurajati - poate mai tarziu vor da o generatie mai buna, mai buna, mai culta, mai duhovniceasca... Cu toate astea, nu se poate nega aspectul frezelor geluite si al telefoanelor scumpe. Pana la urma insa, fiecare doarme asa cum isi asterne...
Apoi, cam atat avusei de zis. Mai mult nu ma pricep. Sa auzim de bine !!

__________________
Anonymous
Posts:
Date:
Permalink   

muzica psaltica de sorginte bizantina este cea bineplacuta lui Dumnezeu si nu cea liniara care se canta in apusul papei, toate acele concerte de muzica specifica apusului sunt inventiile catolicilor si ale sectelor in general si nicidecum ale ortodocsilor, muzica bizantina se canta numai in Biserica Ortodoxa.



__________________
mangalia
Posts:
Date:
Permalink   

Bata-va norocul si toleranta in idei si gandire. Un pas inapoi si mai putina patima poate ca ar fi mai buna in numele Domnului si al acestei muzici Dumnezeiesti care de fapt nu mai este gustata decat de un grup restrans de oameni.

Maria Tanase, in alt domeniu al muzicii nu a fost o culta in adevaratul sens al cuvantului, dar a fost privighetoarea Romaniei.



__________________
Veteran Member
Status: Offline
Posts: 55
Date:
Permalink   

Nasoala! Sa ne lase! 



__________________
Philo'
Veteran Member
Status: Offline
Posts: 55
Date:
Permalink   

Cantati Domnului, dar cum cantati? :P



__________________
Philo'
Member
Status: Offline
Posts: 9
Date:
Permalink   
Claudiu wrote:

Si inca ceva domnule administrator: sa nu uitam ca acest Licourgos Anghelopoulos pe care tu il consideri atit de bun prin prisma grupului Bizantion, s-a cam dat cu catolicii. Colaborarile cu Marcel Peres&Organum nu ii fac cinste. Asa ca te rog sa gasesti ceva mai interesant. Mentalitatea de grecotei redus mintal am mai vazut de citeva ori; nu imi este dor de ea. Imi face o neobisnuita placere sa le amintesc din cind in cind ca Bizantul a cazut si ca limba greaca nu mai este limba oficiala.....


 hopa! stai asa ! omul ala e om de studiu, flacau, nu e vreunul cu taraful de la Clejani care canta pe la Paris. da-mi voie sa te informez ca omul ala e printre putinii din LUME care stie cam tot ce se poate sti in materie de muzica bizantina,pornind de la istorie si pana la interpretare. omul ala e un titan de vreun metru saizeci asa..nu stiu cum sa iti spun.cata munca de cercetare a dus omul ca sa ajunga la niste standarde atat de inalte incat tu nu poti sa le vezi. colaborarea cu Marcel Peres s.a. a avut ca scop onorarea muzicii vechi.Iar pentru cazul in care nu stiai,muzica gregoriana isi are radacinile in muzica bizantina.studiaza mai mult si te vei mai lumina la minte. e urat sa spui ceva fara sa cunosti si mai ales sa il numesti pe Anghelopoulos "grecotei redus mintal".

PS:nu sunt fan Byzantion si il apreciez enorm pe Anghelopoulos pt. lucrarea pe care o face. 



__________________
 
1 2  >  Last»  | Page of 2  sorted by
Quick Reply

Please log in to post quick replies.



Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard